La meva llista de blogs

dimarts, 7 de juny del 2011

FRONTERES

El passat divendres 3 de juny, els alumnes de 1r de batxillerat de l'IES Vidreres vam anar al teatre a veure quatre curtmetratges, com a exemple del que seria el Curt punt doc.

En aquests petits films podem observar diferents tipus de fronteres que poden ser tan sentimentals o interiors com físquies.

La definició general de fornetra diu que és una línia que divideix a dos territoris o en l'àmbit lingüístic, separa dues llengües.

Un clar exemple d'aquesta definició és el curtometratge On the line, on podíem veure com un home nord-americà d'uns 40 anys i pare de famiília havia d'anar a treballar a la frontera que separa Estats Units d'Amèrcia amb Mèxic i vigilar que cap immigrant il·legal intentès travessar-la, en cas que l'atravassesin ha de trucar a les patrulles. Però aquest dia les patrulles no estan disponibles i es veu obligat d'amar-hi ell mateix, perd els papers i dispara a la dona que intentava atravessar la frontera. Per mi en aquests minuts ens volen fer veure que hi ha dos tipus de fronteres la física, que és la que podem veure a simple vista i la que separa dos territoris i la que ens separa de la vida i la mort, una frontera de la qual no en som propietaris i qualsevol la pot trasspassar.

El curtmetratge Wagah ens fa veure la frontera típica, la que separa a dos territoris diferents. Però que en cas contrari a l'altre, no hi ha violència sino més aviat una bona relació.

En canvi en el curtmetratge 52 per cent ens mostra una nena russa que vol entrar a una escola de ballarines, tot i passar moltes proves bastant dures no aconseguiex entrar-hi per 0.3 dècimes. Aquí podem veure-hi un altre tipus de frontera, una que no és física però que per no aconseguir una sèrie de punts estàs dintre o fora.

A l'últim curtmetratge, anomenat Slaves, parla sobre un cas real d'uns nens de l'Àfrica que van ser esclaus i van patir molt. En aquest vam poder veure un frontera de classes socials, de diferència de poder entre els homes que segrestaven els nens i els esclaus. Una frontera en la que no podien fer res per travessar-la, una frontera entre la vida i la mort.

En conclusió, crec que hi ha molts tipus de fronteres. Però potser la més dura no és la que dóna significat a la paraula, sino que en cada situació ens trobem diferentes fronteres. En alguns casos traspassar-les et poden fer mal físicament i en algunes altres mentalment.